Naslovna Istaknuto Sarajevo film festival: Najvažnija filmska smotra u ovom dijelu Europe

Sarajevo film festival: Najvažnija filmska smotra u ovom dijelu Europe

74

Projekcijom filma “Trokut tuge” švedskog redatelja Rubena Oestlunda otvoreno je 28. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF), najveće regionalne filmske smotre na kojoj će publika moći vidjeti i probrana novija ostvarenja iz Hrvatske. Ove će godine uz najbolje regionalne filmove drugi put biti nagrađene i najbolje TV-serije.

“Trokut nade” pobjednik je ovogodišnjeg festivala u Cannesu gdje je dobio Zlatnu palmu za najbolji film iako je svojim sadržajem i tamo kao i u Sarajevu podijelio mišljenja publike i kritike, nudeći po svemu osebujnu satiru suvremenog društva i odnosa koji u njemu vladaju.

“Cilj je bio kreirati nešto što je zabavno i provokativno, ali istodobno intelektualno”, kazao je u Oestlund koji je na SFF došao kako bi mu tamo ujedno bila uručena nagrada Srce Sarajeva za ukupni doprinos filmskoj umjetnosti. Svoja će iskustva na posebnom predavanju podijeliti s filmskim profesionalcima.

Hrvatski glumacZlatko Burićkoji ima zapaženu ulogu u “Trokutu tuge” uoči projekcije u Sarajevu je kazao kako je uvjeren da će velika doza humora koju film sadrži biti sasvim prihvatljiva sarajevskoj publici. Oestlunda je opisao kao vrlo zahtjevnog redatelja pa je bilo potrebno puno snage kako bi se odgovorilo na njegova očekivanja.

Počasno Srce Sarajeva uručeno je tijekom otvaranja SFF-a ukrajinskom redatelju Sergeju Loznici čiji filmovi posvećeni zbivanjima na Majdanu i u Donbasu u prethodnim godinama imaju iznimni značaj za razumijevanje svega što se i danas zbiva u njegovoj zemlji.

“U novijoj europskoj povijesti Sarajevo je bilo simbol ljudske tragedije, ali i otpora. Moja zemlja Ukrajina danas je također pod brutalnim napadom brutalnog i nasilnog agresora i zato mi je ova nagrada i potpora iz Sarajeva toliko značajna”, kazao je Loznica.

Kao znak izravne potpore i i solidarnosti s Ukrajinom organizatori SFF-a ove su godine prvi put uključili filmove iz te zemlje u natjecateljske programe.

SFF je neslužbeno započeo u četvrtak kada je pred gotovo 3000 gledatelja bosanskhercegovačka redateljica Jasmila Žbanić predstavila radnu verziju svog novog dugometražnog dokumentarca pod naslovom “Blum”.

Film je posvećen nekadašnjem jugoslavenskom gospodarskom gigantu “Energoinvestu” i njegovu utemeljitelju i dugogodišnjem direktoru Emeriku Blumu.

Organizatori očekuju u Sarajevu više od tisuću gostiju iz filmskog svijeta među kojima će biti proslavljeni danski glumacMads Mikkelsen te američki redatelj Paul Schrader.

Jovan Marjanović, koji je ove godine po prvi puta na mjestu direktora festivala na kojemu je naslijedio njegova utemeljitelja Mirsada Purivartu, istaknuo je kako posebice raduje to što je regionalna filmska produkcija pokazala vitalnost i u najtežim okolnostima.

Do 19. kolovoza kada festival završava publika će imati priliku vidjeti 235 filmova iz 63 države, a 51 film je u natjecateljskim programima.

Osjeti se kako je publika uzbuđena i željna Festivala koji se nakon dvije pandemijske godine na ulice i u kino dvorane vratio u punom kapacitetu. Dragi gosti iz regije, ali i svijeta već prije par dana počeli su stizati u grad. Turistička zajednica Sarajeva zadovoljno trlja ruke.

Sarajevo film festival ove godine ide i korak dalje. Za ekološku osviještenost nudi nagrade – besplatne karte za filmske projekcije svakom tko pravilno reciklira otpad na festivalskim rutama, što pridonosi dodatnom brendiranju izvrsnosti i aktualnosti toga festivala.

Stoga, tko god može dobro je došao na osmodnevni blagdan filma u Sarajevo.

“Festival se vratio u punom kapacitetu, broj gostiju je rekordan, broj prodaje karata veći čak i od 2019. godine”, ističeJovan Marjanović, direktor Sarajevo film festivala.

Među pet članova žirija koji će odlučivati o najboljima  je i nagrađivana redateljica Antoneta Alamat Kusijanović.

“Filmovi su jako dobri, regionalna kinematografija iz godine u godinu raste. To pokazuje i činjenica da na svakom velikom festivalu poput Berlina, Cannesa, Venecije, Toronta uvijek imamo filmove iz regije, što nije bio slučaj prije 10 godina”, kaže Elma Tataragić, izbornica Natjecateljskog programa igranog filma.

Sarajevo Film Festival još jednom potvrđuje da je riječ o najvažnijoj filmskoj smotri u ovom dijelu Europe.