Naslovna Istaknuto Žana Altumbabić direktorica OŠ, KŠC Sv. Franjo: „Neka nam škola i dalje...

Žana Altumbabić direktorica OŠ, KŠC Sv. Franjo: „Neka nam škola i dalje bude mjesto radosnih susreta i ugodnih doživljaja!“

1115

Početak nastave u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona najavljen je za 1. rujna. Ovu školsku godinu učenici će dočekati u školskim klupama, kako je već i ranije najavljeno. Euforija među učenicima raste, ali uz to i brige roditelja, prvenstveno zbog epidemiološke situacije ali i one velike brige svake godine, a to su udžbenici.

Neposredno pred početak nove školske godine, za Hrvatski Glasnik govorila je Žana Altumbabić, direktorica Osnovne škole u KŠC Sv. Franjo. Saznali smo kakvo je trenutačno stanje u njihovoj školi ali i razgovarali o besplatnim udžbenicima koje je Vlada Tuzlanskog kantona ove godine odobrila učenicima ove škole, što je usrećilo mnoge roditelje.

Razgovarala: Ivana Perić

HG: Narednog tjedna započinje nova školska godina, koje su trenutne mjere na snazi, kada su u pitanju broj sati, trajanje školskog sata, koji je dozovoljeni broj učenika na satu, ali i koje su ostale epidemiološke mjere?

Altumbabić: Nova školska 2021./2022. godina počinje 1. rujna po standardnom modelu, koji podrazumijeva dolazak učenika na nastavu. Dakle, nastava će biti izvođena uz prisustvo svih učenika u razredu, ali uz poštivanje epidemioloških mjera. Sat će trajati 45 minuta. Za djecu od 11 godina bit će obvezno nošenje maski na nastavi.

HG: Da li ste vi i učitelji i nastavnici u vašoj školi cijepljeni i kakvo je vaše mišljenje o trenjutačnoj temi po pitanju diskriminiranja onih koji se nisu cijepili?

Altumbabić: Ja sam cijepljena s dvije doze cjepiva, a u ožujku ove godine sam i preboljela COVID. Do sada je polovica nastavnika, od ukupno zaposlenih, cijepljena s dvije ili jednom dozom cjepiva. Smatram da svi trebamo prepoznati potrebu cijepljenja, jer je cijepljenje i dalje jedna od najboljih zaštitnih mjera protiv bolesti COVID – 19. Svima nam je u interesu što prije vratiti se u „staro normalno“.

HG: Situacija uzrokovana Covid-19, uvelike je promijenila način školovanja, kakva su vaša iskustva u okviru OŠ Sv. Franjo, koliko je utjecalo na nastavnike učitelje i same učenike?

Altumbabić: Prošla školska godina, zbog uvjeta pandemije, je bila puna izazova. Učenici su pohađali nastavu po grupama, sati su bili skraćeni, a nastavni sadržaji sažimani. Prošle godine je online nastava bila organizirana tri tjedna, i to za učenike od VI. do IX. razreda. Online nastava je pokazala mnoge prednosti, ali smatram da nije ni približno dovoljno dobra kao nastava uživo. Mnogo je lakše kada je tu nastavnik kojega u svakom trenu možete pitati da nešto ponovi ili detaljnije objasni. Također, jako je bitan dio odlaska u školu i druženje s ostalim učenicima, te razvijanje socijalnih vještina. Pandemija je, definitivno, promijenila život svih nas i utjecala na naše, ne samo tjelesno, nego i psihičko zdravlje.

HG: Koliko se učenika ove godine upisalo u prvi razred i da li se promijenila tendencija sve manjeg broja upisane djece?

Altumbabić: Upis u prvi razred smo organizirali u ožujku ove godine. Upisali smo 64 učenika i rasporedili ih u tri odjela. Zadnjih nekoliko godina upisujemo približno jednak broj učenika (tri odjela). Mislimo da, uz kvalitetnu nastavu i odgoj, postojanje produženog boravka u našoj školi, također, opredjeljuje roditelje za upis djece. Ove godine nastavu će ukupno pohađati 540 učenika.

HG: Dotaknimo se za kraj i teme udžbenika, od protekle godine i učenici KŠC Sv. Franjo u mogućnosti su dobiti besplatne udženike, koliko je ta odluka olakšala roditeljima?

Altumbabić: Ove godine su izglasane promjene u Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju TK, tako da će i naši učenici od I. do IV. razreda dobiti besplatne udžbenike. Svjesni smo da je to veliko olakšanje našim roditeljima, i zahvalni smo što su nadležni imali sluha i za učenike Osnovne škole „Sveti Franjo“.

HG: Koju poruku poslati svim učenicima i roditeljima povodom početka nove školske godine?

Altumbabić: Za djecu je važno biti u školi, jer je to korak bliže normalizaciji života. Ali, ne smijemo zaboraviti primjenjivati potrebne mjere zaštite. Neka nam škola i dalje bude mjesto radosnih susreta i ugodnih doživljaja!