Naslovna HKD Napredak Vrijedan kulturni događaj u Tuzli: Predstavljanje monografije „Razgovor s Radimljom“

Vrijedan kulturni događaj u Tuzli: Predstavljanje monografije „Razgovor s Radimljom“

123

Hrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan Tuzla predstavljaju tuzlanskoj javnosti monografiju Razgovor s Radimljom, autora Miroslava Palamete i Mire Raguža. Promocija će biti upriličena u Međunarodnoj galeriji portreta u srijedu, 15. rujna u 19, 00 sati.

Ovo je drugo predstavljanje u Bosni i Hercegovioni izuzetno vrijednog djela koje zaslužuje ogromnu pozornost.

„Ovo je prva monografija koja je rađena na temu jedne nekropole. Riječ je o možda najpoznatijoj i najljepšoj nekropoli stećaka Radimlji koja je od 2016. godine pod zaštitom UNESCO-a. Samim time dobila je i jedno svjetsko značenje. Nama je jako mnogo značila ta serijska nominacija stećaka. Kada je došlo do tog službenog priznanja od strane UNESCO-a to je bio drugi veliki korak u 21. stoljeću kada je u pitanju ova stolačka ljepotica“, kaže za Hrvatski glasnik mr. sc. Maja Lopin, ravnateljica JU Radimlja iz Stoca.

Dva autora koja su radila na ovoj monografiji su profesor Miroslav Palameta, sveučilišni profesor, kulturni, znanstveni i javni djelatnik, bivši veleposlanik Bosne i Hercegovine u Vatikanu. Kao  veliki poznavatelj stolačkih lokaliteta profesor palameta uobličio je tekstualni dio u monografiji i donio nova saznanja. Sada u Javnoj ustanovi Radimlja operiraju s podatkom od 135 stećaka što je više nego što se mislilo posljednjih desetljeća.

Drugi autor, profesor Miro Raguž, grafički dizajner  je uradio vizualni dio monografije. On je već dugi niz godina suradnik Matice Hrvatske u Stocu te autor različitih specijaliziranih magazina. Raguževa ljubav prema rodnom kraju se često vidi kroz brendiranje Stoca i ogromno je njegovo poznavanje stolačkih nekropola.

„Mi u Stocu imamo negdje oko dvije tisuće stećaka na različitim lokalitetima. Neki su priznati kao nekropole koje su nacionalni spomenici, neki nose i zaštitu UNESCOve svjetske baštine. Nažalost neki nemaju takav status i to je ono na čemu bismo trebali raditi. Ovaj dvojac autora posjeduje izuzetno veliko znanje i iskustvo koje grade još od sedamdesetih godina. Sve ono što su znali, uobličili su ovoj monografiji „Razgovor s Radimljom““, istaknula je Maja Lopin.

Monografija je prevedena i na engleski jezik, a nesebičnu pomoć u prevodu dala je profesorica Anglistike na Sveučilištu u Mostaru Anđelka Raguž.

„Nama je to veoma bitno, jer mi kao ustanova radimo jako puno s turistima. Na ovaj način smo uspjeli odaslati monografiju dalje u svijet. Nedavno smo imali priliku da na nekropoli Radimlja ugostimo glavnu tajnicu Ujednjenih naroda. I to dovoljno govori da imamo jedno značajno djelo za cijelu svjetsku javnost“, kaže na kraju Maja Lopin.

Monografija sadrži 500 stranica i predstavlja  utemeljenu studiju s preglednim mapama i kratkim opisom svakog spomenika i koji do posljednjeg detalja opisuje Radimlju i sve ono što je skriveno i što posjetitelji ne mogu vidjeti golom okom.

Nekropola stećaka Radimlja najpoznatiji je lokalitet stećaka u Hercegovini i spada u najvrjednije spomenike srednjovjekovnog perioda u BiH.

O monografiji će u Tuzli  govoriti mag. arh. Ante Vujnović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, mr. sc. Maja Lopin, ravnateljica JU Radimlja iz Stoca i prof. dr. Edin Mutapčić, redoviti profesor s Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

M. N.