Naslovna Istaknuto Vlado Kerošević dobitnik specijalne nagrade “Adem Čejvan” za doprinos dramskom stvaralaštvu

Vlado Kerošević dobitnik specijalne nagrade “Adem Čejvan” za doprinos dramskom stvaralaštvu

530

Natjecateljski program 20. festivala bosanskohercegovačke drame “Zenica 2021.” zvanično je okončan sinoćnjom izvedbom predstave “Šindlerov lift”, u produkciji sarajevskoj Kamernog teatra 55, a večeras će na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica biti dodijeljene i festivalske nagrade za najuspješnije predstave te individualna postignuća.

Ceremonija dodjela nagrada počinje u 19.30 sati, a u 20.00 sati, u čast nagrađenih, glumac Zijah Sokolović izvest će i svoju monodramu “Lijevo desno glumac”, čime će i zvanično biti “spuštena zavjesa” na ovogodišnji festival nacionalne drame Bosne i Hercegovine.

U natjecateljskom dijelu programa, koji je počeo 12. rujna, bila je planirana izvedba osam predstava, a u konačnici ih je izvedeno sedam. Predstava Pozorišta mladih iz Sarajeva ‘Ništa nas ne smije iznenaditi’ nije izvedena u okviru ovogodišnjeg festivala, a razlog tome je pandemija koronavirusa i izolacija nekolio sudionika u toj predstavi. Izvedene su predstave iz Banjaluke, Sarajeva, Mostara, Tuzle, Zenice i Prijedora, a predstava ‘Derviš i smrt’, produkcija Narodnog pozorišta Republike Srpske Banjaluka, izvedena je na matičnoj sceni.

“Odluke Žirija publike i Žirija novinara već imamo, a još zasjeda Stručni žiri, čije odluke još čekamo. Nadamo se da će u narednim satima i taj dio posla biti završen. Osim nagrada Žirija novinara, Žirija publike i Stručnog žirija, dodijelit ćemo i specijalnu nagradu “Adem Čejvan”, koju dodjeljujemo zaslužnom glumcu ili glumici bh. glumišta, koja će, također, biti dodijeljena večeras. Tu nagradu je dobio kolega Vlado Kerošević, za doprinos dramskom stvaralaštvu”, kaže direktor zeničkog BNP-a i 20. festivala bh. drame Miroljub Mijatović.

Stručni žiri, napominje Mijatović, bira 10-12 nagrada, ali, dodaje, ne mora dodijeliti sve nagrade ako smatra da neki segment nije bio dovoljno dobro realiziran da bude nagrađen ili iz drugih nagrada. Stručni žiri, predvođen predsjednicom Asjom Krsmanović, dramaturginjom iz Sarajeva, čine još i glumac Vahid Džanković iz Srbije te redatelj iz Hrvatske Ivan Plazibat.

Osim natjecateljskog programa u okviru ovogodišnjeg programa realizirano je i 11 pratećih programa, koji su odmah i digitalizirani.

“Koristimo naše iskustvo od prethodne godine da prateće programe snimimo i stavimo na Youtube kanal BNP Zenica, gdje ostaju trajno pohranjeni. Dakle, naša im se publika, odnosno gledaoci uvijek mogu vraćati i iznova pogledati šta je činilo prateći program 20. festivala. A, taj program kao i prošle godine činile su promocije stručnih časopisa i knjiga o književnosti, pozorištu, dramskih tekstova, raznih razgovora sa umjetnicima te izložba 20 plakata “20 godina Festivala BH drame”, koja je i dalje postavljena u izložbenom prostoru BNP-a Zenica”, ističe Mijatović.

Unutar svih ograničenja, zbog nesigurne epidemiološke situacije i obveze da provode sve propisane mjere zaštite, Mijatović podvlači kako “nisu imali publike koliko su željeli”, ali je svaku predstavu gledalo maksimalno dozvoljenih 70 gledalaca.

“Tako da smo jako zadovoljni i u tom segmentu. Sve je bilo popunjeno, ali smo ove godine bili znatno umanjeni za taj segment. Publika je bila tu, publika je pratila predstave, što nam je bilo i najbitnije. Zenička je publika imala priliku da pogleda produkcije i drugih teatarskih sredina iz BiH”, kaže Mijatović.