Naslovna Istaknuto Uz Međunarodni dan piva posjetili smo Tuzlaka Jadranka Konjića, proizvođača craft piva

Uz Međunarodni dan piva posjetili smo Tuzlaka Jadranka Konjića, proizvođača craft piva

Bilo je to standardno poslijepodne kada se čovjek odmara u dubokom naslonjaču nakon napornog radnog dana. Sasvim slučajno, vrteći daljinski u rukama, birajući kanale Jadranko se zaustavio na reportaži o momcima iz Mostara koji u obiteljskoj garaži proizvode pivo. To mu je dosta bilo zanimljivo, a nakon nekog vremena Jadranko je otišao na putovanje na kojem su ga domaćini odveli u jednu uglednu veliku pivnicu čiji počeci stvaranja su također krenuli iz garaže. Odjednom je i sam počeo razmišljati o proizvodnji piva, a onda se nakon nekoliko dana, opet, slučajno ili namjerno, na TV-u prikazivala reportaža o proizvodnji piva. Tada se Jadranko okrenuo prema supruzi Danijeli i najavio joj svečano, iznenadno da će početi sam praviti pivo.

„Tako je nekako krenulo, uz mnogo literture, čitanja, komunikacije s tom malom populacijom unutar BiH koja se time bavi i koja je nesebična u dijeljenju savjeta. Prvo pivo skuhao sam u šerpi za kupus koje tada ni na što nije sličilo, ali je bilo moje prvo pivo. Nakon toga sve sam više istraživao, nalazio načine i module, sklapao sisteme i uz pomoć mojih prijatelja i nesebičnu podršku moje supruge, sklopio sam jednu malu pivaricu od 40-ak litara. To je hobi kojim se bavim u čemu uživam“, kaže Jadranko Konjić proizvođač craft piva iz Tuzle za Hrvatski glasnik.

Ova mala kućna radinost, proizvodnja piva kod Jadranka, može se porediti sa srednjovjekovnim alkemičarima, jer je dijapazon ukusa, stilova u pivarstvu veoma širok. Zanimljivo je, kaže nam Jadranko, da se svako pivo treba prilagođavati onome koji ga kuha.

„Tu se dosta balansira i onda uvijek onaj koji kuha pivo pokušava da prilagodi sebi nešto što može ponuditi svojim gostima, a da i on uživa u isto vrijeme.“

Uz proizvodnju piva Jadranko je mnogo naučio o kemiji, sadržaju vode, ph vrijednostima, stilovima piva kojih je jako mnogo, naučio je o gorčini, boji, različitim kombinacijama sa žitaricama, voćem.

„Ovo je jedan fenomenalan hobi koji me drži već neke tri do četiri godine i u kojem uživam. Ja se nadam da i oni koji probaju ovo pivo uživaju zajedno sa mnom. To je poenta. Ne treba u životu ništa raditi, a u čemu čovjek ne uživa. Također, ne treba biti ni sebičan i zadržavati to sve samo za sebe. Sve proizvodim kod svoje kuće, u garaži, u mom podrumu“, kaže nam Jadranko.

Uz proizvodnju piva, Jadranko uglavnom provodi svoje slobodno vrijeme. Priča nam da ga sve to dodatno inspirira da stvara jednu novu priču.

„Svako novo kuhanje piva je drugačije, za svaku novu turu strahujem kako će ispasti, jer ja radim u kućnim amaterskim uvjetima. Rekao bih da je sada već na tom nivou da u posljednje vrijeme se nije dogodila ni jedna loša piva“, ističe Jadranko za HG.

Proizvođača piva poput Jadranka u BiH nema mnogo, ali svaka regija u našoj zemlji ima ovakve male hobiste piva.

„Svi smo mi jedna fina ekipa koja voli dijeliti iskustva između sebe, čak ponekad organiziramo i zajednička druženja. Taj interes za kućnim pivarstvom konačno raste, interes raste i za proizvodnju eko hrane. Ljudi jednostavno žele da probaju nešto domaće, nešto lokalno. Ja puno putujem i gdje god sam otišao nastojao sam uvijek probati nešto autohtono. Kućno pivarstvo ili craft beer je nešto što raste u Bosni i Hercegovini. Još uvijek nije na nivou kako je to u Hrvatskoj ili Srbiji, a da ne govorim na nivou kao što je to u Austriji i širom Zapadne Evrope. Ipak raste i ljudi sve više i više traže nove ukuse, uživaju u sezonskim pivama i u nečemu što se više neće ponoviti“, kaže nam Jadranko Konjić.

Sva oprema u kojoj Jadranko proizvodi pivo je ručno izrađena. Ona se sastoji od stalka koji je napravljen od kvadratnih cijevi, plamenika na plin i buradi za pivo od 50 litara.

„Svi moji prijatelji su uglavnom fascinirani ovime što radim. Svima je interesantno i svi žele doći probati pivo i oni su mi najveći kritičari, bez obzira koliko imaju ili nemaju iskustva u craft pivarstvu i u kušanju zanatskog piva. Vrlo često se neko od njih javi i žele doći kada kuham ili punim pivo. Dođu, pomognu mi i zaista uživaju. Jedna lijepa i interesantna priča. Sve što čovjek napravi svojom rukom zaista može uživati u tome“, rekao je Jadranko.

U nekoliko zemalja pivo je priznato kao prehrambeni proizvod. On smatra da ni u čemu ne valja pretjerivati, kako u pretjeranom konzumiranju hrane tako i u pivu.

Na kraju našeg susreta, Jadranko ističe kao jednu poruku da čovjek sve što radi treba raditi iz ljubavi, pronači ono što mu čini zadovoljstvo, uz što se smije i druži. Smatra da se svi trebaju okrenuti nekim novim pozitivnim stvarima, jer nam je društvo kojim smo okruženi izloženo negativnim mislima. Njegova mala pivnica je ova pozitivna strana života u kojem se uživa i voli i gdje su dani mnogo ljepši u ovom užurbanom vremenu čudnovatih ljudi.

Maja Nikolić