Naslovna Istaknuto U Tuzli postavljen kamen temeljac prve roditeljske kuće za djecu oboljelu od...

U Tuzli postavljen kamen temeljac prve roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka

202

Na sreću svih prisutnih, u dvorištu Klinike za dječje bolesti UKC-a Tuzla položen je kamen temeljac za izgradnju roditeljskog doma za djecu oboljelu od malignih bolesti. Projekt Udruge “Srce za djecu oboljelu od raka”, roditeljske kuće, danas je, nakon dugog odgađanja, dočekao početak svoje realizacije. U nazočnosti djece članova Udruge i njihovih roditelja, donatora i mnogih prijatelja Udruge, danas je postavljen kamen temeljac za prvu kuću u Tuzlanskom kantonu.

„Došao je ovaj dan koji smo toliko dugo i željno isčekivali,danas smo tu da bi položili kamen temeljac prve roditeljske kuće u Tuzli, jednog od najhumanijih projekata u Bosni i Hercegovini. Neizmjerno sam zahvalna svim dobrim ljudima koji su omogućili da se za preko 200 porodica obezbijedi prvenstveno roditeljska kuća u Sarajevu. Zahvaljujući kući, imala sam priliku imati svog starijeg sina pored sebe kao i muža, dok god se moja djevojčica liječila u bolnici u Sarajevu. Drago mi je što je i grad Tuzla nastavio dobru priču i usrećio i olakšao boravak oboljeloj djeci i roditeljima“, kazala je Atifa Buldić Bešić moderatorica i učesnica Udruge Srce za djecu.

U dvorištu Klinike za dječije bolesti, danas je i predstavljen kratki recital djece koja trenutno boluju od nekog oblika karcinoma. Roditelji malih heroja oduševljeni su i presretni što će u narednom periodu biti uz svoju djecu.

Kako navodi načelnica klinike dr.Lejla Osmančević, period liječenja kod djece na UKC –u je višemjesečni, i da sama odvojenost djeteta od majke predstavlja veliki teret za oboje, osobito kada su u pitanju mala djeca, i poručuje da ne postoji humaniji gest nego spojiti majku i bolesno dijete u njihovom najtežem periodu života.

„Liječnici sa Klinike za dječije bolesti, ali i cjelokupo osoblje UKC-a Tuzla nastojati će u narednom vremenu zdravstvene usluge pružati na najbolji i najkvalitetniji način. Nemjerljiva je vrijednost i bogatstvo roditeljske kuće koju ćemo imati, ne samo za djecu oboljelu od raka, nego i za svu drugu djecu oboljelu od hroničnih bolesti koji zahtjevaju dugomjesečno liječenje“, kazala je dr. Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti.

Premijer Vlade TK Kadrija Hodžić naveo je kako gradnjom roditeljske kuće svi pripadamo skupini koja se svakodnevno bori da mali heroji imaju duži i zdraviji život, te naglasio kako novi centar treba biti sinonim za borbu protiv raka svim ljudima u svijetu.

„Naša je sveta obaveza da slavimo svaki dan našeg života. Izgradnjom objekta slavimo život i svrstavamo se u one koji svakodnevno doprinose ozdravljenju djece heroja. Drago mi je da Tuzlanski kanton ovim činom pokazuje svoju otvorenost i svoju privrženost životu. Drago mi je što smo uspjeli doprinjeti sa zemljištem i novčanom donacijom danas u ostvarenju ovako velikog i bitnog projekta”, kazao je premijer Hodžić.

Predsjednik Vakufske direkcije islamske zajednice u BiH naglasio je kako je misija islamske zajednica uvijek bila pomoći onima kojima je pomoć potrebna, odnosno služiti čovjeku.

„Za nas je sasvim dovoljan jedan pogled na ovu djecu i njihove potrebe da bi dobili motiv za donaciju. Vakufi su nastali iz društva i kao takvi neophodni su da rade humana djela koja evo imamo i danas. Oko 15 sličnih projekata danas se u BiH odražava pod pokroviteljstvom islamske zajednice za pomoć onima kojima je neophodna“, kazao je Senaid Zajimović.

Kako kažu inicijatori projekta roditeljska kuća predstavlja najnajpredniji projekt. Izgled nove kuće osmišljen je na način da svako stablo u dvorišu bolnice ostane netaknuto. Forma kuća biti će sagrađena u oblicima montažne kuće cjelokupne od drveta.

„U svakome momentu pet porodica će moći stanovati u kući sa područja cijelog Tuzlanskog kantona, pa i dalje. Imamo primjer iz Sarajeva koji nam dokazuje da je preko 200 porodica boravilo do sada tamo. Mi očekujemo da ćemo ovim projektom pomjeriti standarde prema naprijed, da ćemo olakšati djeci ali i roditeljima jer je rak bolest cijele porodice. Očekujemo u ovoj godini završiti projekat, zahvaljujemo se prventstveno UKC-u Tuzla, Vladi TK, i najviše zahvale ide narodu Kuvajta koji je izdvojio 800 000 KM, i Vakufskoj direkciji koja je bila direktni posrednik“, izjavio je Fikret Kubat , predsjednik Udruge Srce za djecu.

Narod Kuvajta u suradnji sa Udrugom Srce za djecu i Vakufskom direkcijom Islamske zajednice izdvojili su donaciju u iznosu od 800 tisuća KM, dok je Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila 50 tisuća KM i Muftijstvo tuzlansko 30 tisuća KM kao potpora za propratnu opremu.

Ivana Perić