Naslovna Društvo TUZLA: Proslavljena svečana mlada misa fra Daria Matanovića

TUZLA: Proslavljena svečana mlada misa fra Daria Matanovića

1633

U Franjevačkom samostanu u Tuzli danas je bilo posebno svečano. Fra Dario Matanović (25) proslavio je u svojoj župi mladu misu. Veliki je ovo događaj za cijeli grad te tuzlansku župu koja je opet, nakon 9 godina Vrhbosanskoj nadbiskupiji podarila mladog svećenika, franjevca.

Posebno je bilo emotivno na početku svečanog misnog slavlja kada je fra Dario primio blagoslov od svoje majke Ljube. Dario je često za nju govorio da ga je ona kao dijete uvijek vodila u crkvu, učila ga vjeri i tako približila Bogu.

Fra Dario za Hrvatski glasnik kaže da su mu danas osjećanja pomiješana.

„Osjećaji su isprepleteni. Sadržani su u radosti koju ovoga dana dijelim s drugima i njihovom radošću koju meni iskazuju.“

Proslava mlade mise je događaj zahvalnosti i ovo je prva svečana misa fra daria za njegovu župu.

Kao i sama riječ euharistija, ovo je uistinu zahvala u prvome redu Bogu, koji me pozvao i kojemu sam se odazvao služiti kao svećenik. Zatim, današnja je misa zahvala svima onima – i živima i mrtvima – koji su me svojom molitvom i podrškom pratili kroz moj dosadašnji život. Ovo je radostan događaj i za mene i za moje najbliže, rodbinu i prijatelje, ali i za cijeli naš grad. Volio bih kad bi moja mlada misa u ljudima, posebno mlađima, probudila osjećaj nade, nade u bolju budućnost na našim prostorima, jer i ja sam svojom mladom misom pokazao da ovdje treba ostati i život usmjeravati ka dobru služeći drugima, a istovremeno misleći i na svoje spasenje“, rekao je fra Dario nakon svečanog misnog slavlja za Hrvatski glasnik koji je trenutačno sam najmlađi tuzlanski fratar.

„Ovim se činom pridružujem čitavoj plejadi tuzlanskih fratara. I danas je naš poziv jednako izazovan kao i u prošlim vremenima. Svako vrijeme nosi nove, konkretne izazove i na njih treba odgovoriti, naravno, na ispravan način. O tome ovisi svetost nečijeg svećeničkog poziva“, ističe fra Dario.

Tuzla je zasigurno njegov grad, a tuzlanski fratri cijelo školovanje su ga poticali da ustraje u svom svećeničkom pozivu.

„Tuzlanski samostan upravo i jest mjesto moga susreta s fratrima. Od framaških dana sve do današnjih fratri u našem samostanu za mene su bili prva braća kojoj sam se uvijek vraćao i koji su me pratili za vrijeme moje formacije. Tuzlanski je samostan moja kuća od koje idem dalje na svom svećeničkom putu. I kojoj ću se uvijek rado vraćati“, rekao je fra Dario Matanović danas za Hrvatski glasnik.

Velik broj vjernika nazočio je danas ovoj lijepoj svečanosti, a divno je bilo vidjeti i veliki broj franjevaca koji svojim životima svakodnevno svjedoče poruke mira i dobra.

Dragom fra Dariu, uredništvo i redakcija Hrvatskog glasnika žele obilje Božjeg blagoslova na njegovom putu svećenstva.

M. Nikolić