Naslovna Društvo Svjetski dan slobode medija

Svjetski dan slobode medija

51

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija. Cilj obilježavanja 3. svibnja je podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njenih temeljnih načela.

Glavna skupština Ujedinjenih nacija (UN) proglasila je 3. svibnja Svjetskim danom slobode medija 1993. godine, a obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju je sastavila skupina afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobodne štampe.

Ovom deklaracijom se podrazumijeva neovisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture.

U posljednjih deset godina, u svijetu je ubijeno više od 700 novinara. Prema izvještaju Reportera bez granica, najvećem riziku su izloženi novinari koji prate oružane sukobe u svijetu, ali mnogo njih je ubijeno i izvan oružanih sukoba.

Treba naglasiti da se i novinari na području BiH susreću s brojnim izazovima i diskriminaciji od strane poslodavaca. Ne poštuje se Zakon o radu,  djelatnici rade bez kolektivnih ugovora, a poslodavci iskorištavaju neorganiziranost i nameću neprimjerene uvjete rada.

Europska unija upozorila je, pak, na smanjivanje slobode medija diljem svijeta u svjetlu pandemije izazvane koronavirusom.

Ipak, treba znati da mediji obogaćuju naše društvo i temelj su izgradnje demokracije. Pravodobno i točno informiranje javnosti zahtijeva neometan rad bez pritisaka.

Istina nije i ne smije biti pitanje slobodne interpretacije. Sloboda medija predstavlja temelj svakog demokratskog društva u kojem je imperativ osigurati novinarima uvjete za neometan i siguran rad.