Naslovna Istaknuto Sjene Nedžada Ibrišimovića prikazane u Tuzli

Sjene Nedžada Ibrišimovića prikazane u Tuzli

130

Bosanski kulturni centar Tuzla u četvrtak navečer  je započeo obilježavanje desete godišnjice od smrti Nedžada Ibrišimovića pod nazivom „Kuća bez vrata“.  Prvi događaj je izložba gdje su predstavljeni Ibrišimovićevi crteži, skulpture, knjige u raznim izdanjima, rukopisi i drugi predmeti.

Nedžad Ibrišimović iza sebe je ostavio  brojna književna djela prevođena na nekoliko svjetskih jezika, a s romanom „ Vječnik“ bio je nominovan za Nobelovu nagradu. No, on je bio i skulptor koji je stvarao specifična umjetnička djela.

„Bilo je veoma zanimljivo odrastati uz njega, ali sam mislio da je to sasvim normalno. Tek kada sam odrastao i izdvojio se, tek nakon njegove smrti, shvatio sam šta je ustvari ovo što je on stvarao. I znam da sa sjenom niko do sada nije radio na svijetu i po tom je specifičan”, kazao je Oro Ibrišimović, njegov sin. Ibrišimović je bio opsjednut sjenom i pokušajima da je ukleše u skulpture.

„Sjenu do sada niko nije radio na svijetu. Po tome je on specifičan. Cijeli život se trudio da izvaja sjenu. Znam da je 2004.godine, kada je bila izložba u Sarajevu, imao je postavku sa desetak skulptura, tada je rekao: “Sada sam napokon izvajao sjenu, sada mogu reći da sam skulptor””, ispričao je Oro.

Cilj Ibrišimovića je bio, okameniti i prikazati sjenu, ljudsku ili bilo koju drugu, u materijalu koji je sam pravio. Koristio je plastičnu masu i obični metal kojim je dočaravao firgure, a ponekada je upotrebljavao i bronzu.

„Ta sjena se proteže kroz sam rad. Ona se manifestira, uz neke efekte i na zidu kao i u samom materijalu. To je odraz figure koja je gore. Ona ga je opčinjavala i bilo je to nešto čemu je on težio cijeli život. Da napravi nešto izuzetno i nešto drugačije”, rekao je Hari Ejubović, scenograf  BKC-a Tuzla koji je postavio izložbu. Ejubović dodaje da je Ibrišimovićev rad, kako književni, tako i likovni, jedan specifikum. Međutim, to bh. društvo nije prepoznalo pa tako spomen na Ibrišimovića, jedino je odlučio učiniti BKC Tuzla.

„ Koliko god mi pokušavali odati počast nekom velikanu kao što je Nedžad Ibrišimović, opet mi činimo tek male korake dok kompletna zajednica i bh. kulturno društvo ne napravi veći iskorak i obilježi dane bilo kojeg velikana, ne samo Nedžada već i drugih velikana BiH”, poručuje Hazim Mujčinović, producent BKC-a Tuzla.  On je podsjetio da ova ustanova planira i panel diskusiju o Ibirišimoviću te predstavu.

„Imat ćemo panel diskusiju na kojoj će govoriti Nedžadovi suvremenici i prijatelji o njegoovm životu. Imat ćemo priliku saznati neke momente koje o Nedžadu nismo znali. Završni dio manifestacije je 24. septembra, odnosno, premijera predstave „Kuća bez vrata“ koju radimo posljednja dva mjeseca baš aktivno na sceni BKC-a. Radi se po motivima pripovjetke „Kuća zatvorenih vrata“”, pojasnio je Mujčinović i dodao da, nakon premijere u Tuzli, predstava će biti prikazana u Banovićima, Živinicama, Sarajevu, Makedoniji, Sloveniji…

Nataša Tadić