Naslovna Istaknuto U Tuzli predstavljena knjiga ‘Pohvala mudrosti’ Sanje Hajdukov

U Tuzli predstavljena knjiga ‘Pohvala mudrosti’ Sanje Hajdukov

820
Uz veliku zainteresiranost javnosti, u četvrtak 15. srpnja promovirana je prva knjiga  autorice Sanje Hajdukov, “Pohvala mudrosti”.
Više o knjizi su govorili recenzentica dr.sc.Marijana Nikolić,  prof.dr. Marica Petrović, poznati tuzlanski novinar Đuro Škondrić te moderatorica Barbara Pavljašević.
Kao glazbene gošće nastupile su  sopranistica Dženane Huseinagić i pijanistica Dženana Šehanović Sarajlić.
Knjiga “Pohvala mudrosti” autorice Sanje Hajdukov govori o ženama koje su obilježile autoričino djetinjstvo i životu u bosanskim kvartovima i ljubavi koje ga karakterizira.
“Upravo te žene i jesu bile moja inspiracija. Fatma, žena o kojoj pišem, imala je toliko neobičan život i toliko je sebe dala za druge, podredila se svojoj i bratovoj djeci, njihovom odrastanju, da je u svemu tom potpuno zanemarila sebe, ni jednog trenutka se ne žaleći. Govore i o nedostajanju, o tome kao se osjećaju oni koji izgube majku, te o životu koji smo živjeli nekada, jakim komšijskim vezama, ljepoti zajedništa i najviše o ljubavi”,  izjavila je Hajdukov.
Navedeno je da u ovim pričama svatko prepozna sebe, svoje roditelje, svoje susjede, svoje nedostajanje. Pohvala mudrosti ističe snagu žene i naglašava obim i veličinu tereta koji ona može podnijeti. Najviše naglašen motiv u ovoj zbirci, koji se provlači kroz sve priče, jeste da ljubav ne traži prostor nego bira posebna srca.
Knjiga “Pohvala mudrosti” tiskana je u tiražu od 1.000 komada i bit će predstavljena u više gradova  u Bosni i Hercegovini.