Naslovna Društvo Mladi Ismail Brkić iz Tuzle predstavlja Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnoj olimpijadi...

Mladi Ismail Brkić iz Tuzle predstavlja Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike

63

Mladi apsolvent Behram-begove medrese Ismail Brkić predstavljati će Bosnu i Hercegovinu na 51. međunarodnoj olimpijadi iz fizike u drugoj polovini srpnja, koja će se održati putem interneta.

Kaže da je kroz razne aktivnosti i natjecanja te tijekom svog obrazovanja shvatio da se njegov potencijal krije upravo u proučavanju matematike i fizike.

“Mislim da je ova odluka bila prvenstveno zbog mog učešća u aktivnostima i predavanjima Asocijacije za napredak nauke i tehnologije, te učešća u projektu Tuzla Brain Week. Kroz te aktivnosti sam uvidio ljepote tog naučnog poziva”, izjavio je Brkić za Fenu.

Smatra da njegovo znanje fizike može doprinijeti obrazovanju kroz biomedicinu, tako da jednog dana njegova znanstvena dostignuća mogu poboljšati kvalitetu života oboljelih ljudi, pa je stoga za njega prvi stupanj upis na Elektrotehnički fakultet u Tuzli.

Ove godine osvojio je drugo mjesto na državnom natjecanju iz fizike i stekao uvjete da predstavlja našu zemlju na Međunarodnim olimpijskim igrama.

“Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju, ne samo učešća na olimpijadama, nego i tradiciju uspjeha na tim olimpijadama. Poznavajući svoje mogućnosti i kvalitetu priprema koje sam imao u medresi, ne očekujem donijeti historijski rezultat za BiH, ali očekujem donijeti bronzanu medalju za Behram-begovu medresu”, izjavio je Brkić.

Njegova želja je predstaviti svoju domovinu u lijepom svjetlu i pokazati onima koji odlučuju hoće li naša omladina ostati u BiH, da su obrazovanje i nauka prvi korak u bilo kojem napretku.

Što se tiče znanosti, on želi napustiti BiH kako bi imao priliku učiti, istraživati ​​i napredovati što je više moguće, ali se zatim vratiti u domovinu kako bi mogao koristiti zajednici.