Naslovna Društvo Katolici i muslimani nakon crkve zajednički izgradili džamiju kod Tomislavgrada

Katolici i muslimani nakon crkve zajednički izgradili džamiju kod Tomislavgrada

151

Nedaleko od Tomislavgrada u srijedu je otvorena džamija čiju su izgradnju zajednički financirali lokalni muslimani i katolici, suprotno neskladu i prijeporima između političkih predstavnika Bošnjaka i Hrvata.

Džamija u mjestu Dilaveri izgrađena je 2020., ali je otvorenje odgođeno zbog epidemije covida-19. Zajednički su je svojim donacijama financirali katolici i muslimani, nakon što su na isti način ranije izgradili katoličku crkvu nedaleko od toga mjesta, rekli su organizatori.

O tome su na svečanom otvaranju govorili predsjednik vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin, načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić i gvardijan franjevačkoga samostana u Tomislavgradu fra Sreten Ćurčić.

Dilaveri su primjer stoljetne tolerancije i međusobnog pomaganja tamošnje hrvatske, uglavnom katoličke, i bošnjačke muslimanske zajednice.

To je posve suprotno od javno stvorenoga nepovjerenja, pa čak i mržnje koja je posebno izražena na društvenim mrežama i u istupima političara iz dva naroda koja se posebno pojačala uoči općih izbora u listopadu.