Naslovna Istaknuto Husino: Malnogometni turnir, snage će odmjeriti Dijaspora i Domaći

Husino: Malnogometni turnir, snage će odmjeriti Dijaspora i Domaći

291

Na Husinu će danas biti posebno lijepo, s mnogo događanja. Naime, već drugu godinu za redom Udruga Srce Husina organizira proslavu Dana mjesne zajednice i Blagdana Velike Gospe. Iako je tek druga godina, ovo je sada već postala tradicija. Davor Marjanović, iz Udruge „Srce Husina“ ističe da će ovi blagdanski ljetni dani iz godine u godinu biti sadržajno sve bogatiji.

„Ove godine smo s našim ljudima koji žive u dijaspori  pravimo turnir u malom nogometu u više kategorija. Tu su pioniri, juniori, seniori, veterani. Na taj način povezujemo našu dijasporu sa svojim mjestom. Cilj svega je da se svi zajedno okupljamo na ovaj datum svake godine“, kaže za Hrvatski glasnik Davor.

Pripreme za turnir traju već nekoliko mjeseci, a snage na terenu će odmjeriti domaći i dijaspora.

„Jedino što je bitno da se svi družimo i bar na kratko damo našem Husinu život kakav je nekada bio dok nije došlo do naglog iseljenja s ovih prostora“, rekao nam je Davor.

Mjesna zajednica  Husino je posljednjih godina, radom Udruge „Srce Husina“ dobila na kvaliteti življenja, a posebno sadržaja kroz rad i aktivizam mještana.

„U ove dvije godine rada Udruge, zajedno s mjesnom zajednicom smo odradili neke jako bitne projekte uređenja naše životne zajednice. Uglavnom, sve što radimo podržavaju nas. Što se tiče Udruge mi smo bazirani na mjesne zajednice Husino i Cerik i uglavnom ono što radimo je da odvozimo ljude do zdravstvenih ustanova, zatim do drugih javnih ustanova, tržnih centara kako bi se opskrbili osnovnim životnim namirnicama, a stojimo im na raspolaganju za sve što im je potrebno, kupovinu lijekova i drugih potrepština, a mnogima donosimo sve i na kućnu adresu“, ističe Davor.

Za najugroženije pojedince ili obitelji, Udruga „Srce Husina“ priprema humanitarne pakete pomoći. Zahvaljujući određenim projektima i prikupljenim sredstvima, prave se kvalitetni paketi koji ljudima mogu itekako olakšati živote.

Posebnost rada Udruge je u tome što su svi mještani izravno ili neizravno uključeni u rad Udruge „Srce Husina“ i svi su voljni doprinijeti kako bi Husino još više zaživjelo.

„Većina mladih je odselila, a ostali su stari kojima svakako treba netko da je pri ruci u ovim teškim vremenima. Zbog takvih stvari našim mještanima koji borave van svoje domovine je jako bitno da postoji Udruga „Srce Husina“ koja stoji na raspolaganju svim mještanima. Mi se itekako dobro sjećamo kako je ovdje bilo prije rata kao i poslije rata, sve dok nije prije desetak godina došlo do naglog iseljenja. Zbog toga je našim ljudima koji su vani, bitno da se par puta godišnje sastanemo na mjestu gdje smo odrasli zajedno“, ističe Davor Marjanović.

Neki bi se rado vratili,  dodaje Marjanović, ali zbog cjelokupne situacije koja ne ide na bolje, još ih više odlazi.

„Situacija je jako loša u cijelom svijetu, a kod nas još gora i ne dozvoljava im taj luksuz da se vrate. Jer, ipak bilo gdje vani imaju, ako ništa, bar socijalnu sigurnost i način da zarade novac koji je potreban za jedan normalan život. Ali mi iz Udruge vjerujemo da će se jednog dana ipak vratiti na svoju rodnu grudu.“

Udruga „Srce Husina“ nastavlja kontinuirano raditi na brojnim projektima, a ono što priželjkuju da se ovakva ideja rada Udruge koja se pokazala i više nego sjajna, proširi i na druge lokalne zajednice.

„Kroz rad Udruge i zahvaljujući našoj dijaspori, upravo smo otvorili vrata Austriskoj firmi „Geomix At“ u kojoj radi naš mještanin Predrag Babić i čija je ideja bila da prebaci jedan dio proizvodnje te vrlo ugledne firme, koja je prepoznatljiva u cijelom svijetu i zaposli što više mještana sa područja Husina koji žele ostati ovdje.  Trenutno, sestrinska firma koja je osnovana na Husinu „Geomix“, Tuzla zapošljava trinaest radnika, od toga ih je šest sa Husina, a ostali su iz susjednih naselja Ljubače, Kiseljak, Bistarac, Živinice“, otkriva Davor Marjanović u razgovoru za Hrvatski glasnik.

Iz Udruge „Srce Husina“ pozivaju sve ljude dobre volje da dođu danas na malonogometni turnir i uživaju u ljepotama Husina, ali i upoznaju rad Udruge kao i njene volontere.

Maja Nikolić