Naslovna Istaknuto Druga večer svetog trodnevlja na Breškama: Sloboda je najveći, ali i najteži...

Druga večer svetog trodnevlja na Breškama: Sloboda je najveći, ali i najteži Božji dar koji imamo

206

Veliki broj vjernika okupio se i noćas, drugi dan trodnevne duhovne priprave za Blagdan Velike Gospe na Breškama. Za sve vjernike ovo je veliki blagdan koji okuplja cijele obitelji, rodbinu i prijatelje. Breške su već desetljećima poznate po hodočašćenju Gospi Brežačkoj, najviše je moleći za zdravlje i mir koji nam je toliko potreban, bilo unutarnji, društveni, politički.

I drugi dan trodnevnice svetu misu je predvodio fra Fabio Badrov i upravo kroz svoju propovijed govorio o ljudskom strahu i praznovjerju, ali i čovjekovom izbjegavanju odgovornosti. Kao primjer fra Fabio je ispričao veoma zanimljivu kratku priču.

„Jednoga čovjeka pozvao njegov prijatelj na neku zabavu u svoju vilu. Bilo je puno gostiju. Prije kraja zabave domaćin zovne toga svog prijatelja i ispriča mu se što ga večeras mora smjestiti u sobi duhova, jer su sve već bile popunjene. Ovaj nije imao ništa protiv. Na to su ga neke gospođe počele odvraćati od pristanka na takvu sobu, jer se u toj sobi prije nekoliko godina ubila jedna žena. Čovjek se nije dao pokolebati. Ušao je u sobu, legao u krevet i za svaki slučaj stavio pištolj kraj jastuka i ostavio upaljenu svjetiljku. Prije nego je zaspao, ukaza se na dnu kreveta pet prstiju. Zatvori oči, protrlja pa ih ponovno otvori, kad opet prsti. Istom se broj prstiju poveća na deset. Čovjek zagalami: „Pokaži se ili pucam!“ Prsti se pomaknuše, ali nema lica na pomolu. Ponovno zaprijeti da će pucati na tri. Opet ništa. „Ustani ili pucam!“ Deset prstiju poče brže podrhtavati. „Jedan, dva, tri!“ Bum. Čovjek je povukao okidač. Otada taj čovjek šepa na lijevu nogu“, ispričao je fra Badrov te dodao:

„Ovako reagira čovjek koji živi u strahu. Od vlastita straha umjesto sebe vidi nešto drugo. Od običnih poznatih stvari pričinjaju mu se umišljene stvari. Ono čega se bojimo, to na svakom koraku viđamo.“

Praznovjerje je opasno po čovjeka, ali i cijelu ljudsku zajednicu. Ranije je bilo jako puno – a i danas još uvijek ima – utjecanja raznim magijama kako bi se prekinuo lanac zla i nesreća koji se događa pa su se mnogi utjecali kojekakvim praznovjernim činima, gatanju, bajanju, zapisima itd., kako bi skinuli sa svoje obitelji navodno prokletstvo koje baštine od prethodnih generacija.

„Vrijeme je da preuzmemo odgovornost za svoja djela. Toliko se često ponašamo kao da nikad nismo izišli iz infantilne, djetinje dobi. Za sve svoje pogreške uvijek tražimo opravdanje ili uzrok izvan sebe. Sjetimo se prvoga čovjekova pada iz Knjige postanka. Bog stvara slobodna čovjeka i ženu. Ostavlja im slobodu izbora, ne prisiljava ih na dobro. Sloboda je najveći, ali i najteži Božji dar koji imamo“, istaknuo je fra Fabio tijekom svete mise koja je za mnoge i duhovna obnova.

Svaki čovjek treba znati, dodao je, da smo svi odgovorni jedni za druge.

„Nesreća mojih bližnjih i mene se tiče, osobito ako sam ja uzrok njihove nesreće. Od mene će se tražiti odgovornost za moje postupke. Vrijeme je da iziđemo iz stanja stalnoga prebacivanja odgovornosti sa sebe na druge ljude ili davne događaje. Jesam, kriv sam. Žao mi je i oprosti! – može biti oslobađajuća rečenica koja će obnoviti naš odnos s Bogom i s bližnjima“, poručio je fra Fabio Badrov koji će predvoditi svečanu svetu misu na Breškama u ponedjeljak na Blagdan Velike Gospe.

M. N.