Naslovna Istaknuto Edina Selesković dobitnica prestižne nagrade Grada Sorrenta i Fondacije SyArt

Edina Selesković dobitnica prestižne nagrade Grada Sorrenta i Fondacije SyArt

381

Edini Selesković, bosanskohercegovačko-američkoj umjetnici sinoć je u Sorrentu na SyArt festivalu dodijeljen jedno od najznačajnijih tamošnjih priznanja Sorreto fondacije za najbolju umjetničku instalaciju ove godine u projektu Think Freedom.

Na svom putovanju Think Freedom nosi značajnu poruku slobode koju su prepoznali i SyArt Festival i žiri odlučujući između mnogobrojnih svjetskih umjetnika. Edina Selesković ističe da je  umjetnost  Bosne i Hercegovine svjetskog nivoa.

„Izuzetno sam ponosna upravo na ovu nagradu koja nije još samo jedna u nizu, već dokaz da u BiH imamo umjetnost koja plijeni svjetsku pažnju, a koja istovremeno šalje snažnu poruku, povezuje publiku i umjetnost, mlade ljude i kreativnost. Mi ne pratimo svjetske trendove, mi ih postavljamo“, rekla je Edina Selesković za Hrvatski glasnik.

Instalacijom ‘Think Freedom’, koja je krenula iz Sarajeva te obišla brojne europske gradove, Selesković razgovara sa tisućama mladih ljudi postavljajući jednostavno, a opet kompleksno pitanje: Što za vas znači sloboda? U tim razgovorima shvatila je da slobodu, poput solidarnosti, razmatramo samo kad smo u krizi, rijetko priznajući njihovu ranjivost.

Umjetnost Edine Selesković često su, nakon što je diplomirala na Corcoran School of Art u Washingtonu i preselila u New York, opisivali kao vizualni dnevnik i lično emocionalno istraživanje. Nakon 20 godina stvaranja i izlaganja radova u Sjedinjenim Državama vratila se u rodnu BiH i ubrzo shvatila da bi umjetnost mogla biti više od predmeta, da može biti katalizator promjene, da kultura može doseći daleko izvan svijeta umjetnosti.

Selesković je oduševljena gostoprimstvom, umjetnicima koji tokom festivala izlažu svoje radove, ali i činjenicom da se ponovo povezujemo, što je za savremenu umjetnost važno.

M. N.