Naslovna Istaknuto “Drama gostoprimstva” upriličena u Tuzli

“Drama gostoprimstva” upriličena u Tuzli

184

Sinoć je u Franjevačkom samostanu u Tuzli, u organizaciji Centra za mirovno obrazovanje  upriličen okrugli stol na temu „Drama gostoprimstva“ na kojemu se govorilo o susretu Svetog Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila. Bio je to susret dva duhovna čovjeka koji su spoznali da dijalog među različitostima može doprinijeti miru i povezivanju među ljudima. Ono što je veoma bilo upečatljivo, a na što su svi govornici, Rusmir Šadić, fra Franjo Ninić, Izet Numanović i Alen Kristić,  ukazali je slika Svetog franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila na kojoj stoje, jednom rukom zagrljeni, a drugom rukom pokazuju jedan na drugoga i na taj način blagoslivljaju taj susret.

Njihov susret, iako se dogodio 1219.godine pokazatelj je kako su i u najtežim vremenima duhovni ljudi težili k miru. Za njih rat nije bio rješenje, ali dijalog i prihvačanje drugog i drugačijege jeste. Njihov susret i danas je povijesni događaj koji brojnim povjesničarima i ljudima iz svijeta obrazovanja služi kao smjernica upravljanja svijetom i vremenom u kojem živimo.

Ono što organizatori iz Centra za mirovno obrazovanje žele jeste među ljude unijeti jednu paradigmu franjevačkog promišljanja, a koja se zasniva na miru i na dobru.

Upravo taj mirovni dijalog i miorvni susret se danas ogleda i na primjeru pape Franje koji poput Svetog Franje prelazi more, odlazi u Maroko, Tursku, Albaniju, u Saudijsku Arabiju, Iran. Također papa Franjo je i 2015.godine došao u Bosnu i Hercegovinu sa samo jednom namjerom, da potakne sve lokalne zajednice na mir i dijalog.

Sinoć je bilo hvale vrijedno čuti promišljanja profesora i znanstvenika Rusmira Šadića, fra Franje Ninića, Izeta Numanovića i Alena Kristića koji su zajednički naglasili da su tolerancija i prihvaćanje drugih temelj mirnog suživota koji uvijek iznova treba biti utvrđivan. Iako su danas ti odnosi dovedeni u pitanje radikalnim društveno– političkim i religijskim previranjima, prilike za drugačije promišljanje i susrete postoje svugdje i svi smo ih dužni provoditi.

Ovdje su govornici jasno pokušali prikazati  stav svetog Franje u dijalogu s Islamom koji je bio temelj govora Crkve o dijalogu i međureligijskoj toleranciji, a  koji su temelj mira na svjetskoj razini. Ukazali su na elemente  kuranske poruke koje islam donosi u svjetlu religije mira.

Susret sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila plodonosni je susret dviju moći, moći duha i moći vlasti.  U svakom susretu, uz uzajamno darivanje vremena, najvažnije je stvoriti ozračje, u kojem nas drugi bez straha može obogatiti svojom drugošću.

Valjalo bi ovakve susrete primjenjivati i danas, posebice u Bosni i Hercegovini, zemlji moćnih pojedinaca kojima je dijalog još uvijek strani pojam, a zbog čega veoma pati bosanskohercegovačko društvo.

M. N.