Naslovna HKD Napredak Božana Vilušić -Tomić: Večeras u Lukavcu započinje Međunarodna likovna kolonija Bistarac

Božana Vilušić -Tomić: Večeras u Lukavcu započinje Međunarodna likovna kolonija Bistarac

258

Međunarodna likovna kolonija Bistarac koju organizira HKD Napredak Lukavac večeras će biti svečano otvorena u Lukavcu u Župnoj crkvi Svetog Ante Padovanskog. Prošlogodišnja kolonija je morala biti odgođena zbog pandemije koronavirusa, ali se organizatori nadaju da će ove godine uspjeti nadoknaditi sve što je propušteno. Međunarodna likovna kolonija traje do nedjelje 25. srpnja, a tijekom njenog održavanja bit će upriličeni i drugi kulturni događaji. U razgovoru za Hrvatski glasnik, predsjednica Napretkove podružnice u Lukavcu Božana Vilušić – Tomić ističe da poruke koje žele poslati je da umjetnost spaja ljude, bez obzira odakle dolazili.

HG: Likovna kolonija Bistarac već dugi niz godina piše jednu veoma važnu umjetničku povijest. Koliko vam je stalo da se ona održava?

VILUŠIĆ -TOMIĆ: Ovo je šesta likovna kolonija koju organizira HKD Napredak Lukavac. Prošle godine u rujnu je bila planirana, ali se morala odgoditi zbog pandemije. Napredak Lukavac ima dosta aktivnosti koje održava, ali smo postali posebno poznati zbog naših kolonija. Njihovo održavanje nam puno znači, ne samo što poslije njih budemo obogaćeni za kvalitetna i raznolika umjetnička djela, nego što šaljemo i lijepu, prepoznatljivu sliku koju smo sami postavili o Napretku, o samom Lukavcu i o našoj županiji. To se vidi pri pozivu umjetnika na naše kolonije, jer nam se rado vraćaju.

HG: Ove godine okupit ćete umjetnike iz BiH i zemalja regije, tko su sudionici kolonije?

VILUŠIĆ –TOMIĆ: Do sada su na našim kolonijama bili umjetnici iz Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Italije, Češke, Slovenije, ali ove godine smo se morali zadržati u BiH, ali imamo i dvije umjetnice iz Hrvatske i Crne Gore. Ovogodišnji sudionici su: Dario Pehar, Željko Koren, Almedina Cifrić, Saša Bogdan, Ivona Grgas Roknić, Nataša Petejčuk, Branislav Lukić Luka, Denis Dugonjić. Osim akademskih umjetnika, imamo i dvije spisateljice koje će predstaviti svoje knjige: Ivona Grgić će predstaviti svoj prvijenac „Muzej Nostalgije“ i Minela Ćosić sa svojom knjigom „Savršeno istempirana nesreća“. Katarina Pavljašević, studentica prve godine glazbene akademije će nam se predstaviti s izvedbama na violini.

HG: Koliko je za Lukavac važno održavanje ove kolonije?

VILUŠIĆ –TOMIĆ: Postali smo prepoznatljivi jer šaljemo pozitivnu priču o prijateljstvu, gostoljubivosti, toleranciji i poštivanju različitosti. Održavanje naših kolonija znači mnogo i za kulturnu izgradnju našeg Lukavca. Zato imamo podršku iz općine Lukavac, koja nam je i pokrovitelj.

HG: Koje sve aktivnosti HKD Napredak Lukavac planira u narednom razdoblju?

VILUŠIĆ –TOMIĆ: Naše kolonije su bogate sadržajem. Proširili smo aktivnosti, tako da se održavaju poetske i književne večeri, promoviranje knjiga, izložbe slika i fotografija, naučni i okrugli stolovi, koncerti klasične, jazz i rock glazbe. Organiziraju se izleti sa sudionicima, u cilju promoviranja turističkih mjesta koje imamo u Lukavcu i našoj Županiji. Organizirane su biciklističke staze Bistarac, turnir u badmintonu, druženje s mladima, roštiljada…
Ove godine smo morali reducirati aktivnosti zbog pandemije, imamo manji broj umjetnika, kolonija traje kraće, no to ne znači da nećemo zadržati kvalitetu.
Sve aktivnosti se održavaju u dvorištu crkve svetoga Ante Padovanskoga, u slučaju lošeg vremena, sve se premješta u Hotel Lukavac koji nam je također pokrovitelj kolonije.

HG: Važne su poruke koje Napredak šalje kroz događanja koje organizira. One su uglavnom poruke mira, veličanja kulture i umjetnosti. Koja je poruka koju vi ove godine želite poslati s Međunarodne likovne kolonije Bistarac?

VILUŠIĆ –TOMIĆ: Naša poruka se ne mijenja. To su uvijek: tolerancija, poštivanje različitosti i suradnja među ljudima. Najbolje od svega je prijateljstvo koje ostaje, zato nam se umjetnici rado odazivaju.
Hvala našim medijskim pokroviteljima koji su pomogli da se čuje za našu koloniju, TV Lukavac, Mir TV, kao i Hrvatskom glasniku, jer ste nam omogućili da se može čuti o našoj likovnoj koloniji i našim aktivnostima.

Maja Nikolić