Naslovna Istaknuto Dolaze li bolji dani za kulturu u Tuzlanskom kantonu

Dolaze li bolji dani za kulturu u Tuzlanskom kantonu

120

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je nacrt Zakona o kulturi kojim se nastoji jasno i precizno definirati djelatnosti kulture u skladu s potrebama sadašnjeg vremena i u skladu sa rješenjima koja u oblasti kulture egzistiraju u okruženju.

Važeći zakon o kulturi donesen je 1998. godine i zbog nepostojanja sustavnog uređenja ove oblasti i izostanka podrške kulturi, u praksi je nedosljedno primjenjivan.

„Možemo potpuno otvoreno reći da su pojedina zakonska rješenja  na jedan prevaziđen način tretirani. Kultura je u konačnici bila izrazito marginalizirana. Donošenjem novog Zakona, mi smo predvidjeli uređenje ove oblasti i to sistemsko rješenje kojim ćemo utvrditi opći interes kada je kultura u pitanju”, rekao je Zlatan Muratović, ministar kulture TK.

Zakon će definirati djelatnosti u oblasti kulture kao te uvjete za obavljanje kulturne djelatnosti.

“Planiramo i jedan sveobuhvatni registar pravnih i fizičkih lica gdje ćemo, po prvi put, imati one ljude koji se istinski bave ovom oblašću. Bit će definirano finansiranje i poticaj oblasti kulture kao i amatersko djelovanje. Pored ustanova i privrednih društava koja zauzimaju poseban dio u ovom zakonu, dali smo poseban značaj i udruženjima građana, odnosno, umjetnicima i stručnjacima ali kao fizičkim licima”, pojasnio je ministar.

Prema njegovim rječima,  zakon tretira i donošenje ključnog dokumenta o strategiji razvoja kulture u TK, finansiranje i sufinansiranje programa i projekata u kulturi.

„Mi moramo ojačati kulturnu scenu i smatramo da je donošenje ovog Zakona jedan od načina da se kulturna scena na području TK, dodatno osnaži. Posebno ističem činjenicu da prvi put definiramo pojam umjetnika i stručnjaka u kulturi kao fizičkim licima”,  naglašava Muratović.

Značajno je i to što zakon definira i Savjet za kulturu koji je postojao samo u Zakonu do sada, ali ne i i u praksi. Savjet bi trebali sačinjavati eminentni stručnjaci iz kulture koji bi bili istinsko savjetodavno tijelo ministarstvu, a činit će ga predsjednik, šest članova i tajnik.

„Ovim nacrtom zakona uvodimo i pojam istaknutog stvaraoca u kulturi. To je poseban status koji utvrđuje Vlada kantona. On podarzumjeva beneficije u vidu godišnje nagrade za istaknute umjetnike koja će biti u visini od jedne do tri prosječne plate u Federaciji“, kazao je resorni ministar.

Zakon ide u redovnu proceduru u formi nacrta te slijedi javna rasprava, nakon čega će biti izrađen prijedlog Zakona o kulturi o kojem će raspravljati Skupština TK.

Nataša Tadić