Naslovna Istaknuto Veliki uspjeh tuzlanskog umjetnika Aleksandra Markovića u Austriji

Veliki uspjeh tuzlanskog umjetnika Aleksandra Markovića u Austriji

1876

Aleksandar Marković, akademski slikar iz Tuzle, s adresom u Innsbrucku u Austriji, prije dva dana se okitio  vrijednim priznanjem i nagradom Galerije umjetničke inovacije Artinnovatio i Udruženja umjetnika, njih više od stotinu. Ova Galerija je jedna od najprepoznatljivijih u Austriji i stalno ima svoje izložbe u cijeloj Europi.

Aleksandar Marković je već tri godine član Udruženja umjetnika Artinnovatio Galerie Art koja svake godine dodjeljuje nagradu najboljem umjetniku. Ove godine tema nagradnog natječaja je bila kako se na umjetnost i umjetnika odrazila pandemija COVID-19, uz potpunu slobodu interpretacije. Aleksandar Marković nije skrivao zadovoljstvo što je ova vrijedna nagrada ove godine pripala baš njemu.

„Meni je ova nagrada veoma važna, jer sam ja veoma mlad u ovom području umjetnosti u Austriji i Europi. Također, nagrada je u vrijednosti od 1000 eura što dovoljno govori o njenoj snazi. Također, dodatna snaga ove nagrade je skulptura jednog poznatog austrijskog kipara koji ima mnogo javnih radova. On je, najmjenski za ovu nagradu izradio trofej, odnosno skulpturu  koja je veoma vrijedna. Predstavlja oblik apstraktnog cvijeta koji izlazi iz kamena. Ona simbolično predstavlja umjetnika koji raste i oslobađa se i ide prema visinama“, rekao je Aleksandar Marković, akademski slikar za Hrvatski glasnik.

Ovaj mladi umjetnik već neko vrijeme pokušava kroz svoj umjetnički rad prikazati čovjeka kao robota što postaje naša realnost. Na svoj umjetnički način Aleksandar predviđa budućnost čovjeka, ali i njegovu izoliranost, proživljavanje svega čime je okružen.

„Tom sivom plohom sam prikazao svijet i sva događanja oko nas. Jedina poveznica su dva kabla koja izlaze u svijet koji smo dobivali preko medija. Rad je dosta kritičan i prikazuje generalno čovjeka u ovom današnjem vremenu. Rad je rađen u dosta specifičnoj tehnici, a to je kombnirana tehnika od dijelova kompjutora, od topljene plastike i akrilnih boja na platnu“, kaže nam Aleksandar Marković.

Umjetničko djelo Aleksandra Markovića predstavlja  jednu inovaciju.

„Ja pokušavam sa suvremenim materijalima prikazati suvremenog čovjeka koji danas ne može da živi bez te tehnologije. Također, ja radim i neke druge cikluse futurističkog pejzaža gdje isto dijelove od kompjutora stavljam u normalan pejzaž. Na taj način pokušavam prikazati da je svaki segment života zapravo ispunjen tehnologijom“, rekao nam je Marković.

U uži izbor za ovu prestižnu nagradu Galerije u Innsbrucku ušla su 24 finalista. Petočlani žiri odluku donosi na osnovu radova koji su prijavljeni na natječaj, ali i na osnovu umjetničkih radova iz prethodne godine. Za žiri je veoma važan umjetnički rad umjetnika kao i njegova bigrafija. Žiri se odlučio ove godine nagradu dodijeliti Aleksandru Markoviću uz obrazloženje da je  rad dosta eksperimentalan te da je temu predstavio onako kako se to tražilo, ne na banalan način nego suštinski.

Treba naglasiti da je Aleksandar Marković dugogodišnji i aktivni član HKD Napredak te redoviti sudionik Međunarodne likovne kolonije Breške.

Maja Nikolić