Naslovna Istaknuto Proslavljen blagdan Svetih apostola Petra i Pavla, nebeskih zaštitnika župe Tuzla

Proslavljen blagdan Svetih apostola Petra i Pavla, nebeskih zaštitnika župe Tuzla

233

Crkva danas slavi apostolske prvake: svete apotole Petra i Pavla, zaštitnike Tuzle. Na patron župe Tuzla na svečanoj svetoj misi koju je predovdio dr. fra Ante Vučković, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, uz koncelebraciju brojnih svečenika tuzlanskog dekanata, okupilo se nekoliko stotina vjernika.

Ovom svetom blagdanu pretodila je trodnevnica tijekom koje je fra Ante Vučković za sve vjernike držao i duhovnu obnovu. Tijekom današnjeg misnog slavlja, u svojoj propovijedi je simbolično govorio o vratima i kako ona imaju duboko značenje u svačijem životu. Osvrnuo se kako je Isus svom učeniku, apotolu i prvom papi Petru povjerio ključeve vrata raja, Kraljevstva nebeskog.

„Kraljevstvo nebesko nije samo ono što nas čeka na koncu našeg života. Kraljevstvo nebesko je, govorio je Isus, među vama. To je jasnoća: što je dobro i što je zlo. To je snaga da biram dobro, a odbacujem ono što nije dobro. To je snaga da razlikujem pravedno od nepravednog i to je snaga da imam hrabrosti reći što je pravedno, a što je nepravedno. To je snaga da mogu reći istinu usprkos pritiscima koji mogu doći sa strane. Za takvo nešto potrebno je izrasti kroz promašaje, ali nadasve iz odnosa sa živim Bogom“, istaknuo je fra Ante.

Sveti Petar i sveti Pavao su imali potpuno različita iskustva s Isusom. Petar je s Isusom živio nekoliko godina i bio je njegov učenik. Pavao to nikada nije bio. Ali i jedan i drugi imaju taj unutarnji mir, uravnotežen odnos prema svijetu, drugim ljudima, prema sebi i prema Bogu.

„Zato nam Crkva hoće danas da to približi, da je to moguće svakome od nas. Moguće je imati dobar, uravnotežen život u kojem mogu birati dobre i važne stvari, kojima mogu ulaziti u Kraljevstvo nebesko, svojim umom i s ljudima koji su mi blizu. Dao Bog i da nam ova današnja svetkovina pomogne da spoznamo što znači imati otvorena vrata Crkve. Dao Bog da nam Sveti apostoli Petar i Pavao pomognu da prevladamo svoje poteškoće“, poručio je fra Ante na kraju propovijedi.

Svečanu svetu misu uveličao je župni zbor pod ravnanjem Zlatka Špoljarevića, a nakon svečane svete mise vjernici su u dvorištu crkve uz pjesmu i tradicionalno druženje nastavili proslavljati patron svoje Tuzla.

M. Nikolić