Naslovna Istaknuto Izložba fotografija Ahmeta Bajrića Blicka: Svjedočanstvo o borbi Fate Orlović

Izložba fotografija Ahmeta Bajrića Blicka: Svjedočanstvo o borbi Fate Orlović

68

U Tuzli je večeras predstavljena izložba fotografija o Fati Orlović koja se u Konjević Polju više od dvadeset  godina bori s tamošnjim vlastima da se bespravno izgrađena pravoslavna crkva ukoni iz njenog dvorišta. Iako je Europski sud odlučio da crkva mora biti ukonjena, to još uvijek nije učinjeno.

Istaknuti tuzlanski fotograf Ahmet Bajrić dugi niz godina je zajedno s  novinarkom Almasom Hadžić i novinarom Edinom Skokićem pratio borbu Fatre Orlović s pravosudnim institucijama i sve bilježio fotoaparatom.

„Ja želim mir, želim da mi maknu crkvu iz dvorišta. Ja nemam ništa protiv crkve, ali jesam protiv toga što je u mojoj avliji. Kada je maknu, onda možemo razgovarati, a drugačije ne možemo. Ovo nije dobro za njih, ne mogu oni dijeliti Bosnu. Ja od svoje zemlje ne odustajem. Sve sam ostavila svojim sinovima i rekla sam im da zemlju ne prodaju, neka međusobno daju jedan drugome, ali neka je nikada ne prodaju. To je naše“, kaže Fata Orlović.

Ona je tijekom rata izgubila 22 člana obitelji i kaže da joj je nakon rata bilo mnogo teže, jer je vodila mukotrpnu borbu za svoju zemlju.

Ahmet Bajrić Blicko rekao je tijekom  izložbe da je Fatu Orlović pratio punih dvadeset godina i čuvao u  svom bogatom arhivu.

„Ja sam vidio dosta puta kada su je napadali. Gledao sam kako crkvu od Fate Orlović čuva stotinu policajaca da bi vjerski obred mogao biti izvršen. Fata je starija gospođa koja nikada nije pravila probleme niti bilo koga povrijedila. Ona je samo tražila da se crkva iz njenog dvorišta izmjesti, jedino je branila svoje ognjište“, kaže Blicko.

Priča o Fati Orlović i crkvi u njenom dvorištu počela je 1998. godine, u vrijeme dok nije krenuo značajniji povratak izbjeglih i prognanih Bošnjaka u Podrinje. Imanje je do početka rata u BiH pripadalo Fatinom mužu i njegovom bratu. Njen muž i još 20 članova obitelji su ubijeni u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Dok su se Fata i njeni preživjeli članovi obitelji nalazili u izbjeglištvu, imovina im je oduzeta u korist Crkvene općine Drinjača, a u dvorištu je napravljena crkva. Obitelj Orlović nije ništa znala o postupku eksproprijacije. Nakon rata, u skladu s provedbom Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, imovina im je vraćena, izuzev parcele na kojoj je izgrađena crkva.

Fata Orlović vraća se u Konjević polje 2000. godine i pokreće sudski spor za povrat parcele, tražeći da se crkva izmjesti. Ni nakon bezbroj tužbi, ročišta i sudskih presuda u njenu korist crkva nije uklonjena.Više puta je optuživana za napad na policajce u svojoj avliji pa joj je suđeno pred Osnovnim sudom u Srebrenici. Fata međutim nije odustala i žalila se i Europskom sudu za ljudska prava. Ovaj sud je donio odluku koja je postala pravomoćna 1. siječnja 2020. godine.

Izložbu je zvanično otvorio Zlatan Muratović, ministar kulture, sporta i mladih u Vladi Tuzlanskog kantona.