Naslovna Društvo Glumački par Avdić želi kazalište približiti djeci iz perifernih općina TK

Glumački par Avdić želi kazalište približiti djeci iz perifernih općina TK

118

Mladi glumci Sadika i Ermin Avdić odlučili su približiti kazalište djeci iz udaljenih općina Tuzlanskog kantona. Posljednjih godina drže nastavu u školi glume za djecu, a ove godine nastupaju u općinama u kojima kulturni događaji tog profila nikada nisu bili dostupni javnosti.

“Rubne općine TK su zanemarene kada je u pitanju kulturni i umjetnički sadržaj. Sva zbivanja se uglavnom održavaju u velikim centrima i oni, nažalost, nisu podjednako dostupni svim stanovnicima Tuzlanskog kantona”, kaže glumica Sadika Avdić.

Kazališna umjetnost razvija kritičko mišljenje kod publike, omogućavajući joj da probleme i promjene u našem društvu s kojima se kazalište često bavi sa različitih aspekata. Uz obrazovni aspekt, kazalište ima i zabavni aspekt, što je ponekad bijeg od stvarnosti.

“Cilj dramskog studija ‘Ankata’, između ostalog, jeste da svakom djetetu i mladoj osobi približi kulturni i umjetnički sadržaj, bez obzira na geografsko područje u kojem se nalazi. Djeca iz grada i djeca sa sela se ni po čemu ne razlikuju. Imaju jednaku znatiželju za novim stvarima, jednak osjećaj za ljepotu i jednak razum za razlučivanje dobra i zla. Mi, kao građani, smo odgovorni za ono što ćemo im omogućiti ili neomogućiti”, izjavila je Avdić.

Za mladi glumački par Avdić zadovoljstvo je raditi s djecom iz malih sredina. Kako kažu, puni su znatiželje, a njihova su srca otvorena za ljepotu i znanje koje pruža dramska umjetnost.

U srijedu će pred publikom u Sapni u općinskoj vijećnici biti izvedena predstava “Što je bijelo u zelenoj planini” prema motivima Hasanaginice, jer ova mjesna zajednica nema drugu sobu koja bi bila prilagodljiva.

“Ovim aktivnostima smo odlučili da mi dovedemo pozorište u zajednice koje su udaljene od centra, i njihovim stanovnicima omogućimo gledanje predstave”, ističe Sadika Avdić.

Uskoro najavljuju i putujući kazališni projekt, gdje će igrati nove predstave za djecu i mlade iz malih sredina.